Boleh dikatakan hampir semua diantara kita pernah merasai ikan masin & telur masin hatta lobak asin juga.Sedapkan kalau sekali-sekala dimakan lebihX2 lagi kalau beserta lauk kari@ asam pedas & sambal belacan serta ulamX2an.Fuuhhhh.....mengancam hingga Xsedar "mak mertua lalu kat belakang" (sapa suruh lalu belakang?..Kan dah Xnampak...HeX3...HoX3...).
Tapi pernahkah anda menikmati Ikan Pekasam goreng?
Xbanyak dr kalangan kita yg pernah menikmatinya @ yg tahu~ krn pengedarannya dlm pasaran Xsemeluas ikan masin+telur masin yg permintaannya berlarutan sepanjang masa.
Kalau kita berkunjung ke negeriX2 sebelah utara, produk eksotik ini byk boleh dijumpa.
Selalunya ikan air tawar merupakan bahan utama selain beras goreng,garam & asam keping dlm menghasilkan produk tersebut.
Nak tahu cara membuatnya?
~ Ikan akan dibersihkan terlebih dulu...mcm kita menyiang+membersihkan ikan biasa
utk disimpan@dimasak~pastikan bersih dr sisaX2 darah.
Kemudian ditos & ditapis sebelum disimpan semalaman di dlm peti sejuk (bukan tempat
dingin-beku tau) bagi menyejatkan sisaX2 air yg masih tertinggal pd ikan tersebut.
~ Beras dibasuh & dikeringkan.Bila dah cukup kering,ia akan disanggai dlm kuali dgn api
sederhana sehingga berwarna keperangX2an.Biarkan ia sejuk kemudian kisar/blend pada
kadar sedangX2+halus sahaja.
~ Garam+asam keping kemudiannnya digaul bersamaX2 beras yg telah dikisar tadi.
~ Pupukkan@sumbatkan bahan tadi pada ikan yg telah ditoskan semalaman serta gaul
hingga sebati sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
~ Simpan semula dlm peti sejuk.Sekali-sekala kocak bekas kedap udara tersebut bagi
membolehkan adunan lebih "mesra" & "rata"(sehari 2@3@4X @ berX...X...X~ikut suka!...asal jgn lancur dah la...)
~ Biasanya tempoh 10hari merupakan tempoh "ngam"untuk menjadikan hasil yg elok
sebelum digoreng utk dihidangkan.
~ Cara goreng......isyyyhhhX3...Xkan sy nak ajar juga kot!....HeX3...YalahX3...kadar kepanasan
api hendaklah sesuai~jgn panas sgt & tidak perlahan juga serta pastikan minyak utk
mengoreng mencukupi@lebih sikit~ lagi "cantik"!Jaga jgn Xjaga...takut rentung plak nanti!
Kelazimannya Ikan Pekasam akan digoreng begitu saja namun utk lebin eksotik & " kecur air liur", cili api@cili kering,bawang yg dimayang serta emping padi akan digoreng terlebih dahulu
sebelum digaul bersama.
Hidangkan & makanlah ketika semua hidangan masih panasX2 serta makanlah bersama seisi keluarga@beramaiX2 bagi menjadikan suasana lebih ceria & mesra bersama ~ sambil
mengeratkan silatulrahim sesama kita@insan.
Alamak....lapar plak!
Selamat mencuba & selamat merasa......
(Kredit utk Mak Mertua sy yg telah berkongsi ilmunya~timakaseeh.....)
No comments:
Post a Comment